Ιστορία και Τέχνη στο Μεσολόγγι – 200 χρόνια από την Έξοδο
Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου, οι μαθητές του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το ιστορικό αυτό γεγονός μέσα από δύο εμβληματικά έργα ζωγραφικής: «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Ευγένιου Ντελακρουά και «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» του Θεόδωρου Βρυζάκη .
Οι δύο αυτοί ζωγράφοι, μέσα από διαφορετική καλλιτεχνική ματιά, αποτύπωσαν το ίδιο ιστορικό γεγονός, μεταφέροντας όχι μόνο την εικόνα της Εξόδου, αλλά και τα βαθύτερα συναισθήματα που τη συνοδεύουν: τον πόνο, την αυτοθυσία, την ελπίδα και την αδιάκοπη αναζήτηση της ελευθερίας.
Στο Μεσολόγγι, η Ιστορία συναντά ξανά την Τέχνη. Οι πίνακες, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων, αποτέλεσαν μια ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά ένα κορυφαίο γεγονός της ελληνικής ιστορίας.
Η Τέχνη δεν αφηγείται ψυχρά· συγκινεί, εμπνέει και ενεργοποιεί τη σκέψη. Μέσα από τα χρώματα, τις μορφές και τα βλέμματα των έργων, οι μαθητές αντιλήφθηκαν πως η Ιστορία δεν περιορίζεται στα βιβλία, αλλά ζει και μεταφέρεται μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
Το Μεσολόγγι αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά όχι μόνο ως τόπος ιστορικής μνήμης, αλλά και ως τόπος πολιτισμού, όπου η Τέχνη διατηρεί ζωντανές τις αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Μια ουσιαστική εκπαιδευτική εμπειρία που συνέδεσε τη γνώση με το συναίσθημα και την ιστορική συνείδηση.

